Lähdimme Jopon ja matkakumppanien kanssa Ruotsiin suorittamaan Kornigin luonne- ja ulkomuoto-osiota. Jotta koira saa Korad-tittelin tulee sen suorittaa Korningin luonne- ja ulkomuoto-osiot hyväksytyksi sekä lonkat pitää olla A tai B. Testiin oli tulossa myös kaksi Jopon veljeä sekä muita beusseja. Tällä kertaa paikkana oli Sandviken, joka on Tukholmasta noin 200 km pohjoiseen. Näin ollen kävimme päiväseltään siellä.

Perjantaina menimme iltalaivalla Turusta Tukholmaan ja siitä heti aamusta ajoimme Sandvikeniin. Olimme paikalla juuri ennen Jopon veljen suoritusta. Näin pystyimme näkemään sen. Hyvinhän se meni. Seuraavana oli toisen kasvattajan beussiuros ja sen jälkeen Jopon toinen veli. Näiden jälkeen oli lounastauko ja sitten Jopon vuoro.

Luonnetestissä on kymmenen eri osiota, jotka mennään koiran kanssa. Ensin on leikki, seuraavana vieraan ihmisen kohtaaminen, viehe, vieheen pakeneminen laatikkoon, pahviukot, leikkivä hahmo, haalari, ääni, kelkka ja ampumiset. Käyttämäni termit eivät ole varmaan ihan oikein, mutta kunhan video saadaan tehtyä, näkee siitä mitä eri osa-alueet tarkoittavat :) Säännöt löytyvät esim. Ruotsin palveluskoiraliiton sivuilta (pdf-tiedosto).

Jopo oli testissä oma itsensä eli oikea Hessu Hopo. Menossa kovaa vauhtia koko ajan eteenpäin melkein huomaamatta, mitä ympärillä tapahtuu. Tuomarit olivat jo ostamassa koiraa vieheosoiden jälkeen minulta sekä hokivat että viisi viisi viisi viisi ;) Kauppoja ei kuitenkaan tullut. Missään testin osa-alueessa minulle ei tullut mitään yllätyksiä Jopon käyttäytymisessä.

Tuomareiden antaessa loppuarviota heillä ei ollut mitään sanottavaa, kun koira oli heidän sanojen mukaan niin hyvä. Pisteitä Jopo sai 546; maksimi on 600 pistettä. Olin itsekin yllättynyt noin hyvistä pisteistä. Myöhemmin minulle kerrottiin, että Jopon pisteet on tällä hetkellä parhaat, mitä beussi on saanut. Enhän minä voinut muuta kuin hymyillä ja kiittää tuomareita. Jopon luonneosion pisteet löytyvät ruotsiksi täältä: Jopo konrning.

Hetken rauhoituttuani vein Jopon ulkomuodon arvosteluun. Siinä tuomari katsoi liikkeet, mittasi korkeuden, pituuden ja rinnan syvyyden. Lisäksi arvoi suhteellisen tarkasti koko koiran. Kaupanpäälliseksi Jopo sai tuomarilta pusun :) Tästäkin osuudesta Jopo sai hyväksytyn. Jopon ulkomuoto-osion arvostelu löytyy pdf-tiedostona täältä: Jopo ulkomuoto.

Pian tulikin aika meidän lähteä ajamaan takaisin kohti Tukholmaa tosin parin kaupan kautta. Matka sujui ongelmitta ja laivaakin ehdittiin. Aika puhki sitä jo olikin, mutta ei sitä heti malttanut mennä nukkumaan vaan piti noin hyviä tuloksia hieman juhlistaa. Seuraavana aamuna herätys olikin taasen seiskan aikaa Turun satamssa ja siitä vielä ajomatka kotiin.

Kiitos matkakumppaneille sekä thank you Sanna for this fantastic beauceron!

Muokkaus: video löytyy täältä: Jopon videot