Kello soi jo puoli seitsemän loma-aamuna ;) Tänään lähdettiin paimentamaan Reiskan kanssa Lietoon. Sinne oli tulossa myös Reiskan veljiä ja sisko lisäksi paikalla on myös Reiskan isä Ruotsista. Paimennuksen jälkeen menisimme Mäntysaloille viettämään iltaa. Ajomatka meni hyvin, mitä nyt kiersimme Turun keskustan kautta, kun ohitustietäkin pitkin olisi päässyt :p

Olimme paikalla ajoissa ja menimme odottamaan, että kaikki olisi paikalla ja homma alkaisi. Kaisa piti ensin pienen teorialuennon paimennuksesta. Vesa ei ole aikaisemmin paimentanut, joten oli hyvä niin. Urokset aloittivat, koska Reiskan siskolla Leilalla oli juoksut. Näin varmistettiin se, että nuorilla pojilla ei pää mene aivan sekaisin vaikka tuskin se olisi tärkeää tehtävää haitannut.

Reiskan vuoro oli neljäntenä. Ensimmäisessä aitauksessa oli nelisen lammasta, joita lähdettiin kuljettamaan aitauksen reunoja pitkin. Aluksi Vesa piti Reiskaa liinasta ja haettiin oikeaa etäisyyttä lampaisiin. Tämän jälkeen Kaisa tuli apuohjaajaksi ja tarkoituksena oli, että lampaat eivät ohita "paimentajaa" ja koira tulee lampaiden takana. Reiska menikin paremmin, mitä olin kuvitellut. Ajattelin, että se yrittää pölläyttää lauman hajalle, mutta se tajusikin homman hyvin. Mitä nyt oli hieman innoissaan ja yritti tulla välillä liian lähelle lampaita ja ne meinasivat mennä Vesan ohi. Lopuksi lampaat pysäytettiin paikalleen. Reiskapa meni itse tässä tilanteessa maahan, mikä oli käsittääkseni toivottavaa. Vesa meni Reiskan luokse kehumaan ja siitä sitten pois ja seuraavan koiran vuoro.

Seuraavana vuorossa oli pieni pyöröaitaus, jossa harjoiteltiin flankkausta. Koiran piti mennä aitauksen reunoja pitkin ympyrää molempiin suuntiin, mutta lampaat olivat keskellä aitausta. Tässäkin Reiska kuulemma toimi hyvin; käänsi katseen pois lampaista eikä näin painostanut niitä turhaan. Pyöröaitauksessa Reiska sai mennä välillä ilman liinaa, kun meni niin hienosti.

Tauon jälkeen viimeisenä oli vuorossa siirtää lampaat L-kirjaimen muotoisesti aitaamattomalla pellolla. Varmuuden vuoksi Kaisalla oli mukana kaksi omaa koiraa, jos lampaat pääsevät karkuteille :) Kaisan työharjoittelija toimi tässä tehtävässä apuohjaajana. Kokemattomia koiria ei voi vielä laittaa menemään ilman liinaa. Vesalla ja Reiskalla meni tämäkin hienosti, mitä parissa kohtaa tuli pieniä kommelluksia lähinnä ehkä ohjaajan kokemattomuudesta. Reiska toimi tässäkin minun silmääni hienosti; jos lampaat alkoivat leviämään, meni se itse niitä kasaamaan. Tosin Reiska olisi halunnut mennä lähempänä lampaita, mitä piti. Parissa kohtaa lampaat yrittivät mennä Vesan ohi, kun Reiska oli niiden mielestä liian tunkeileva. Video kuljettamisesta löytyy: http://www.youtube.com/watch?v=xam6L3LVOKg&feature=share

Päivästä jäi tosi kiva mieli ja oli hienoa nähdä, miten kokemattomassa koirassa oli ne vaistot tallella, jota varten rotu on luotu. Pieni kipinä paimennukseen jäi, ainakin minulle, mutta mahdollisuudet harrastaa on kuitenkin rajalliset. Mutta voisihan sitä aina silloin tällöin käydä ;)