Sunnuntaina oli vuorossa beuaceronien jalostustarkastus Ranskan mallin mukaisesti. Tähän kuuluu mittaus, luonne sekä ulkomuoto. Mittauksesta ja luonteesta pitää saada excellent eli erinomainen ja sen lisäksi ulkomuodosta excellent + (erinomainen +), jotta voi saada Ranskassa recommandé-tittelin (suositellaan jalostukseen). Tämän lisäksi lonkat pitää olla vähintään B:t. Mittauksessa mitataan koiran pituus, korkeus, rinnanympärys sekä pään mittasuhteet. Luonneosiossa on ampuminen, uhka sekä luokse päästävyys ja maksimi jokaisesta osa-alueesta on 10. Ulkomuodossa onkin monta eri kohtaa, jotka tuomari arvostelee. Olin sunnuntaille ilmoittanut Jopon. Mittauksen suoritti tänään Mr Chapel, luonneosion Mr Kerfrieden ja ulkomuodon eilinen tuomari Mme Leonard-Noelle.

Tällä kertaa paikalla piti olla jo seitsemän aikoihin kehiä rakentamassa. Olin lupautunut töihin tapahtumaan ja minulle oli laitettu kehien kasaaminen, purku sekä vielä luonnetestikehässä avustaminen. Kehät saatiin rakennettua ja tuomaritkin tulivat paikan päälle. Homma alkoi pikkuhiljaa pyörimään, kun koiriakin alkoi tulemaan paikalle. Olin luonnekehässä laittamassa koirille pantaa ja remmiä sekä neuvomassa, mitä kehässä tapahtuu. Olin siis aitiopaikalla katsomassa luonnekehää :)

Kaikenlaista koiraa siinä näkikin. Yksi meinasi purra minua, kun yritin laittaa pannan sille. Ko. koira olikin kuulemma myöhemmin purrut ulkomuotokehässä tuomaria käteen. Onneksi sain vedettyä käteni pois ennen kuin puri minua. Tämän tapauksen jälkeen kysyinkin jokaiselta, antaako koira laittaa pannan. Koiria oli mennyt jo jokusen, kun ajattelin, että menisin Jopon kanssa arvosteluihin. Väliin tulikin ruokatauko, joten lähdimme syömään.

Ruokatauon jälkeen otin Jopon mittaukseen ja siitä luonnekehään. Mittauksesta Jopo sai hyväksytyn ja luonteesta tulikin mukavat pisteet eli 9-9-10 (ampuminen, uhka, luokse päästävyys). Ulkomuotokehässä oli jonoa jonkin verran, joten laitoin Jopon takaisin autoon ja katsoin muiden koirien suorituksia. Pinkki kävi myös mittauksessa ja luonneosiossa. Hyvin silläkin meni.

Pitihän siihen ulkomuotokehään mennä sitten loppujen lopuksi jonottamaan. Olimme siinä Marikan ja Pinkin kanssa peräkkäin. Pinkki kävi ekana ja se sai erinomaisen. Jopo saikin erinomainen +. Jos tämä tulos olisi tullut Ranskassa, olisi Jopo nyt recomandén arvoinen. Tämän jälkeen jäimme odottamaan isojen kehien alkamista.

Koska koiria oli sen verran vähän, jotka oli saaneet erinomaisen +, halusivat tuomarit myös erinomaisen koirat isoon kehään. Käytännössä ensin meni erinomaisen saaneet koirat ja sen jälkeen erinomainen + saaneet koirat. Avoimen luokan nartuissa erinomaisen + koiria olikin enemmän ja me tipuimme Jopon kanssa loppukahinoista pois.

Olen erittäin tyytyväinen Jopon saamiin tuloksiin. Jopon koko arvostelulomakkeen löydät täältä: http://personal.inet.fi/koti/nasta/jopo_jaltarkastus.pdf