Lähdimme Jopon kanssa Grand Lutin kennelleirille jo keskiviikkona kohti Turkua, josta laiva lähti illalla Tukholmaan. Matkaseurana meillä oli Marjanna, Bite (Tomeran Fiasko) sekä saksanpaimenkoira Rölli. Matkaan lähdimme Marjannan autolla, jossa oli koiraperäkärry. Jopo ei ole ikinä ollut koiraperäkärryssä, mutta hyvinhän tuo kärryssä matkaamiseen tottui. Kilometrejä tulikin reilu 2 000 kokonaisuudessaan. Matka kohti Turkua sujui hyvin ja laivaan pääsimme ensimmäisten joukossa. Emme uskaltaneet jättää koiria kärryyn laivamatkan ajaksi vaan otimme kaikki kolme mukaan hyttiin. Mukana koirille oli kaksi kevythäkkiä. Itse asiassa kuulin kotiin tullessa, että lauantaina oli koira kuollut autoon laivalla ollessa :( Kesällä autokannella voi tulla todella kuuma, joten otan koirat mukaan hyttiin tästä edes.
 
Laivamatka meni hyvin vaikkakin hieman ahtaissa olosuhteissa. Hytin pinta-ala oli jotain seitsemän neliötä ja meillä oli siellä kaksi kevythäkkiä, joissa koirat sisällä sekä yksi koira vapaana hytissä. Hieman oli haasteellista liikkua hytissä, mutta tästäkin selvittiin. Yöllä ei paljoa tullut nukuttua, kun heräilin vähän väliä. Aamulla kello soi jo neljän Suomen aikaan aamulla. Laiva oli satamassa puoli kuudelta Suomen aikaan. Selvisimme autokannelle ajoissa. Dramatiikalta ei selvitty autokannella. Rekkojen lähtiessä liikkeelle alkoi kuulua hirveä kirskunta ja yksi auto rekan vieressä tärisi. Luulin, että rekan kylki osui viereiseen autoon. Ei se ollutkaan niin vaan rekan viereisessä autossa oli ilmeisesti toinen takaovi raollaan ja se lähti rekan mukaan :o Tästä opimme, että pidetään ovet kiinni, kun autot alkavat liikkumaan autokannella :)
 
Edessä oli noin kuudensadan kilometrin ajomatka Etelä-Ruotsiin. Maisemat vaihtuivat tasaisesti ja mitkä heinäpellot matkanvarrella oli. Voi vitsi mä olin niin kade. Kuulimme, että Ruotsissa on sellainen lainsäädäntö, että pelloille voi mennä ilman maanomistajan lupaa, jos siinä ei kasvaa mitään viljaa tms. eli leikatulle heinäpellolle saa mennä kysymättä. Miten tällainen sääntö saataisiin Suomeen ;) Vihdoin pääsimme perille Sjöbohon. Katsastimme majapaikkamme, joka oli ihanassa maalaismaisemassa, jossa oli lehmiä, hevosia ja niiden varsoja, lampaita, lintuja (en tiedä mitä olivat sekä nähtiin myös riikinkukko. Enhän mä tietenkään kuvaa sieltä ottanut vaikka kamera matkassa oli :) Loppuilta meni siinä, kun kävimme tervehtimässä Sanna sekä pääsimme vielä ottamaan purut Rolandin kanssa. Koirat jaksoivat hyvin vaikka takana oli pitkä reissu. Uni maistuikin pitkän matkan jälkeen oikein hyvin.
 
Perjantaiaamuna meillä alkoi leiri aamulla kymmeneltä klubilla. Osallistujat oli jaettu ryhmiin minä ja Marjanna oltiin samassa. Lisäksi meidän ryhmässä oli Annica, Robban ja Åsa. Me menimme ensin hakumetsään. Otin myös Jopolle kaksi ukkoa. Jopon viime hakuilusta on vierähtänyt pari vuotta, mutta hyvin tuo idean muisti. Bite oli luonnonlahjakkuus hakumetsässä. Se ei ole ollut ikinä haussa ja kolmannelle ukolle lähti kuin vanha tekijä. Kyllä voitiin olla tyytyväisiä koiriimme. Treenit jatkuivat puruilla. Maalimiehenä meillä oli Martin Sjölin, jonka kanssa en ollut aikaisemmin treenannut. Teimme Jopon kanssa piilonkierrot, paon sekä harjoiteltiin ylimenovaihetta. Piilolla Jopo ei yhtään häirinnyt Martinia; oppi on siis mennyt perille ;) Purujen jälkeen oli vuorossa rally-toko, mutta siihen emme Marjannan kanssa osallistuneet. Jäimme katselemaan toisen ryhmän puruja sillä aikaa. Tottikset otimme myös tässä välissä omille koirille. Jopo oli hyvässä vireessä ja tekikin onnistuneesti. Loppuillasta oli vuorossa grillausta ja pientä kisailua koirien kanssa. Lisäksi jokainen paikallaolija sai äänestää yhtä koiraa, josta päivä aikana oli pitänyt erityisesti. Minun Jopo voitti tämän äänestyksen! Voi sitä ihanusta. Meitä alkoi Marjannan kanssa väsyttämään, joten lähdimme nukkumaan.
 
Lauantai oli toisinto perjantaista. Nyt meillä oli hieman eri ryhmä ja aloitimme rally-tokolla. Me Marjannan kanssa lähdimme tekemään tällä välin jäljet koirille. Tein Jopolle neljä kulmaa (kaksi vasemmalle ja kaksi oikealle) sekä päässä yksi esine, jäljen pituus oli noin 300 askelta. Jopon jälki ajettiin viimeisenä. Annoin Marjannalle purutyynyn kannettavaksi loppupalkaksi. Jopo aloitti jäljen hyvin ja ensimmäinen kulma vasemmalle oli hyvä. Seuraava kulma oikealle ei ollut niin hyvä, mutta ei se mikään "katastrofikaan" ollut. Se olisi voinut ottaa kulman tarkemmin. Kolmas kulma oli taasen vasemmalle ja se meni kuin oppikirjasta. Marjanna kehui myös Jopoa ja Jopo kääntyi katsomaan Marjannaa ja näki purutyynyn. Jopo ajatteli ahaa eipä tässä nyt kerkii jäljestämään, mutta kyllä se jatkoi jäljestämistä. Jonkin matkan päästä Jopo meni maahan, mutta eihän siinä mitään esinettä ollut. Halusi ilmeisesti sen purutyynyn itselleen ;) Menin siihen ja sanoin, että eihän täällä mitään ole ja jälki. Jopo jatkoi ja seuraava kulma oikealle oli parempi kuin se ensimmäinen ja Jopo ajoi jäljen tosi tarkasti ja matalalla esineellä. Ilmaisi täsmällisesti viimeisen esineen ja siitä ruoka ja vihdoin se purutyyny.
 
Ajoimme takaisin klubille, jossa oli ruokatauko. Söimme Annican tekemää herkullista lasagnea, nam. Ruokailun jälkeen jatkoimme hakuun. Tällä kertaa en ottanut Jopolle hakua. Olin maalimiehenä Martinin koiralle. Ruotsalaiseen suojeuun kuuluu myös jälki, haku, esineruutu ja tottis suojeluosuuden lisäksi. Tämän takia Martin otti viisi pistoa myös omalle koiralle. Lisäksi saimme olla Marjannan kanssa maalimiehenä Ruotsin poliisikoiralle. Haun jälkeen siirryimme puruihin. Jopo oli vuorossa ensimmäisenä ja jatkettiin perjantaisella aiheella eli ylimenovaiheen harjoittelulla sekä irrotuksilla. Jopon viimeinen irrotus oli oikein loistava ja tähän lopetimmekin treenin. Kesen purutreenien tuli kova sade, joten jouduimme keskeyttämään treenaamisen. Menimme klubille sisälle pitämään sadetta.
 
Sade ei loppunut ja totesimme, että ei enää oteta puruja, kun nurmikkokin on niin liukas. Sateen hieman laannuttua otimme ryhmäpotretteja pentueittain. Jopon veljistä paikalla oli Yckai ja Yaxo. Yeff ei tällä kertaa päässyt mukaan leirille. Kuvien ottamisen jälkeen lähdimme käymään mökillä vaihtamassa vaatteita ja hakemassa ruokaa klubille. Klubilla söimme yhdessä sekä jutustelimme ennen kuin lähdimme nukkumaan.
 
Sunnuntaina ei ollut ohjattua ohjelmaa, jokainen sai tehdä, mitä halusivat. Otimme Marjannan kanssa Jopolla ja Bitellä tottikset. Molemmat koirat olivat hyvässä vireessä vaikka treeniä oli takana jo kolmena päivänä sekä matka laivassa ja autossa. Lisäksi Malin otti kuvia meidän koirista. Ehdimme ajaa vielä Knickarpiin treeneihin Rolandin kanssa, jossa otimme purut Jopolle ja Bitelle. Jopon kanssa teimme kakkosen kisaliikkeet ja hyvin ne onnistuivat. Piilo oli puhdas tälläkin kertaa, hyvä hyvä. Tuli luottavainen mieli tulevia kokeita ajatellen, kun liikkeet onnistuivat. Tapasimme siellä myös norjalaisen naisen Cathtine Stenmoen, joka on osallistumassa saksanpaimenkoirallaan IPO:n MM-kisoihin tänä vuonna. Knickarpista ajoimme vielä Sannan luokse, jossa vietimme muutaman tunnin jutellen ja koiria kuvaillen. Tuli aika sanoa haikeat heipat Sannalle ja Jockelle. Emme enää maanantaina poikenneet heidän kautta, kun Tukholmaa kohti piti lähteä ajamaan jo kymmenen aikaan aamulla.
 
Ennen kuin maanantaina lähdimme ajamaan kohti Tukholmaa, kävimme Vipdogin myymälässä. Sieltä mukaan tarttui uusi hiha ja muuta pientä, mitä aina tarvitaan ;) Matka Tukholmaan taittui ongelmitta ja päästiin ajoissa satamaan, jossa olikin pienoinen jono. Jonotuksessa menikin tunnin verran ennen kuin pääsimme laivaan. Pientä sydämentykytystä toi se, että jouduimme ajamaan kärryn kanssa ramppia pitkin vitoskannelle. Marjanna handlasi homman hyvin ja pääsimme autokannelle ja vielä hyvään paikkaan. Koirat pois kärrystä ja menimme hyttiin. Laivalla kävimme syömässä ja kaupassa, jonka jälkeen menimmekin nukkumaan. Aamulla olimme kahdeksan aikaan Turun satamassa, josta matka jatkui vielä kotiin.
 
Matka oli oikein mukava ja saimme uusia tuttavuuksia. Oli hienoa nähdä, että koirat jaksoivat treenata koko matkan ajan huolimatta siitä, että takana oli pitkä matka Suomesta laivalla sekä Tukholmasta ajomatka Etelä-Ruotsiin. Olen niin tyytyväinen Jopoon, kun treenitkin menivät niin hyvin; on se vaan <3 Kiitos Marjannalle matkaseurasta!

Kuvia löytyy: https://picasaweb.google.com/105555985548006345704/GrandLutinCamp131572012 Maisemakuvat jäivät tällä kertaa ottamatta. Sannan kuvia löytyy: https://picasaweb.google.com/106419257188837852690/17Juli2012 ja Malinin ottamia kuvia löytyy: http://bruksras.se/foto/Mina_album/Sidor/Grand_Lutin_lager.html