Vihdoin ja viimein pääsimme Jopon pentutapaamiseen Sjöbohon Sannan luokse, kun rabies vasta-ainehärdellit yms. olivat kunnossa. Meitä lähti oikein kunnon konkkaronkka: viisi ihmistä ja saman verran koiria. Lähdimme matkaan Helsingistä laivalla kohti Tukholmaa torstaina. Ihanaa ei tarvinnut ajaa Turkuseen asti, vaikka laivamatka kestää pidempää Helsingistä Tukholmaan kuin Turusta.

Jopon kanssa ei ollut ongelmia pissimisen suhteen laivassa; sehän tekee pissit ihan minne vaan, se tyttö ei ole niin tarkka paikasta. Kaverin koira sen sijaan oli hieman tarkempi, mutta suostui kuin suostuikin tekemään pissit kannelle. Laivamatka meni rattoisasti vaikkakin vähillä unilla, kun oli niin hirveä aallokko, joka piti meteliä paiskautuessa laivan kylkeen. Välillä jo tuntui, että pysyykö laiva kasassa.

Tukholmaan saavuimme aikataulussa ja autolla ulos laivasta. Poikkesimme "matkan varrella" koiratarvikekaupassa, joka olikin sitten aika metsässä. Matka oli Sjöbohon pitkä kuin mikä ja lisäksi meiltä hajosi toinen autoista. Onneksi se hajosi suht ison kaupungin kohdalla eikä missään pikkuteillä. Kaverit saivat toisen auton tilalle, johon lastasimme heidän koiransa ja tavarat ja näin matka taas jatkui. Olimme Sjöbossa perillä puoli kymmenen maissa perjantaina. Ei siinä oikein muuta ehtinyt tehdä kuin laittaa tavarat paikoilleen ja sängyn valmiiksi. Sitten pehkuihin. Aamulla oli kuitenkin aikainen herätys.

Ilma oli aurinkoinen lauantaina, kun heräsimme. Kävimme vielä Sjöbon "puutarhakaupassa" ostamassa koirien luita yms. On se kumma juttu, että kaikki koiratarvikkeet ovat huomattavasti halvempaa Ruotsissa kuin Suomessa. Sitten olikin aika mennä paikalliselle PK-klubille. Se oli hieno paikka, oikein isot nurmikentät, jossa oli myös agiesteet. Talossa oli kunnon keittiö (uuni, hella, astianpesukone jne.) sekä luento- ja ruokailusali. Olin kyllä vihreä kateudesta.

Päivä alkoi jutustelulla ja kahvittelulla. Muutama Z-pennun omistaja koirineen oli myös paikalla. Kahvittelun jälkeen teimme esineruutua. Kyllä meillä suomalaisilla on oppimista ruotsalaisten koirien halusta tehdä töitä esineruudussa. Lähes jokainen heidän koiristaan lähti kuin tykin kuula esineruutuun. Lisäksi muutamalle koiralle tehtiin niin, että oli kaksi koiraa, jotka hakivat esineitä vuorotellen. Jopolle tehtiin myös näin kahden koiran menetelmällä ja kyllä ne esineet sieltä nousivat. Ruudussa oli varmaan joku seitsemän esinettä ja alue oli 50*50 metriä. Me suomalaiset helposti sorrumme "saksalaiseen" täsmällisyyteen. Pitäisi osata ottaa rennommin eikä niin vakavasti aina näitä hommia :)

Esineruudun jälkeen oli vuorossa hakuilua. Teimme niin, että pennuille oli yhdet ihmiset kaikille metsässä valmiina. Kuljettiin koira kytkettynä keskilinjaa pitkin ja heti kun koira sai hajun, kehuttiin ja mentiin sen perässä maalimiehelle. Jopo oli oikein hyvä tässä. Se sai hajun ja meni suoraan maalimiehelle. Maalimieheltä sai makkaraa palkkana.

Välillä pidimme ruoka- ja kahvitauon ja jatkoimme sitten vielä esineillä ja tottelevaisuudella. Ilta alkoi jo pimetä ja kylmetä :) Me suomalaiset urhoollisesti kökötimme kentän laidalla sekä treenasimme koiria. Sen minkä huomasin erona meidän systeemeihin, niin ruotsalaisilla oli muut koirat enemmän kentänlaidalla kuin meillä. Esineruudussakin saattoi olla useampi koira siinä sivulla odottamassa vuoroaan ja sama tottiksessa saattoivat tehdä kolmekin koiraa yhtä aikaa. Pitäisi vissiin meidänkin tuota harjoitella, jotta toimivat muiden koirien läsnä ollessa myös. Viimein tuli aika lähteä mökille ja nukkumaan; tai no eihän me ihan heti päästy nukkumaan, kun piti vielä jutustella muiden kanssa :)

Sunnuntaina sitten sää olikin ihan toisenlainen. Tuuli aivan mielettömästi ja satoi eli tyypillinen "sjöbolainen" sää meidän siellä ollessa :) Ei auttanut kuin vetää tarpeeksi vaatetta ylle ja lähteä treenaamaan. Sanna oli järjestänyt meille IPO-maalimiehen, jonka luokse menimme käyttämään koiria. Maalimiehellä oli omalla tontillaan kenttä, jossa oli myös pressusuojelupiilot, jotka eivät tosin pysyneet pystyssä siinä tuulessa :) Ensiksi koirille otettiin sellaisella pyöränvannesysteemillä purua. Eli puuhun oli viritetty pyöränvanne, jonka ympäri meni köysi. Köyden toisessa päässä oli tyyny ja toisesta päästä maalimies hilasi tyynyä ylemmäs. Ideana oli se, että koiran piti purra tyynyyn riittävän kovaa, jotta se ei menetä sitä tyynyä, aika veikeä vempain :)

Tämän jälkeen otettiin saalisleikkejä koirien kanssa. Osaa purutettiin rättiin ja osaa tyynyyn. Jopolla otettiin tyynyyn ja kyllä se taas nautti :) Joposta video Sannan sivuilla: http://www.grandlutin.com/Yappkamp081026.m1v Lisäksi Zentalla otettiin koppaliikettä, joka on yksi osa ruotsalaista suojelua. Harmi, kun en nähnyt sitä, olin juuri silloin lämmittelemässä Jopoa. Keskustelimme pitkät pätkät ruotsiksi ja englanniksi eroista, joita maalimiehissä on Suomessa ja Ruotsissa. Tämän jälkeen menimme ruokapaikan kautta klubille, jossa halukkaat ottivat vielä esineruutua tai hakua. Sain sunnuntaina uutisia Suomesta; Vesa ja Piki olivat samaan aikaan beussien agimestiksissä Tampereella. He sijoittuivat viidenneksi, hienosti tehty!

Päivä oli taasen ollut pitkä ja pitkien keskustelujen jälkeen menimme mökkiin ja aloimme pakkailemaan tavaroita tulevaa kotiinlähtöä ajatellen. Herätys oli aikaisin maanantaiaamuna. Meidän piti vielä hakea toinen auto korjaamolta ja jännättiin, että onko se valmis. Emme tienneet, mikä vika siihen oli tullut tai, että ovatko pystyneet korjaamaan sitä. Päätimme tehdä niin, että toinen autollinen lähti edeltä ajamaan ja hakemaan autoa ja toinen porukka jäi siivoamaan mökkiä. Eihän sitä pientä mökkiä siivoa viisi ihmistä yhtä aikaa :)

Paluumatka Tukholmaan sujuin hyvin ja autokin saatiin korjaamolta takaisin. Tukholmassa meinasi iskeä pieni paniikki, kun navi neuvoikin meitä eri kautta, jota olemme aikaisemmin ajaneet. Ehdittiin kuitenkin käyttämään koirat ulkona hyvin ennen laivaan menoa. Paluumatkalla ei ollut myrskyä vaan laiva meni tasaisesti menojaan.

Paljon jäi mietittävää ja pohdittavaa reissun jäljiltä. Kuvia viikonlopusta löytyy Sannan albumista http://picasaweb.google.com/KennelGrandlutin/KenneltrFfOktober2008 Yritän itsekin laittaa omia kuvia webariin kunhan saan aikaiseksi :) Kaiken kaikkiaan viikonloppu oli rankka, mutta kyllä se oli sen arvoinen.